Keisarillinen konijahti

Rokua
Vaalan metsänkävijät
02.07.2002

"Keisari oli sellainen mies, joka halusi kokea suuren valtakuntansa laajuuden matkustamalla itse sen ääriin. Jos Keisari niin halusi, oli minun tehtäväni se järjestää. Sillä välin kun Hänen Majesteettinsa vietti tanssiaisia Pyhän Petterin linnassaan, ratsastin minä kohti pohjoista keväisen auringon laskiessa.

Matka oli kestänyt.. nyt taisi olla kymmenes koni allani. Viime viikon tosin vietin laivassa. Enpä millään välittäisi kokea niitä aaltoja toistamiseen, sillä vielä Säräisniemen kievarissa askel keinahteli siihen malliin, että talonpojat luulivat keisarillisen armeijan upseerin naukkailleen votkaa enemmänkin.

Pölyisen tien päässä alkoi pilkottaa vettä ja peltoa. Seuraavan kievarin seinä on aina niin ilahduttava näky matkamiehen silmissä. Kievarin isännän kasvot punottivat, kun hän vastaanotti hallitsijansa lähetin. Ammattitauti kai tuo punotus.

Kopeekan kuvat silmissään hän toisteli sanoja: "Vai niin vai niin..." Viestini mukaan valtion kirstusta oli luvassa rahaa, jolla parantaa tätäkin murjua, jotta itse Keisarin sopisi siinä yöpyä. Tällä hetkellä halusin minä yöpyä ja asian välitettyäni, hakeuduin laverille nukkumaan.

Aamulla luulin, että itse kasakat olisivat hyökkäämässä, koska niin kauhea häly ja metakka oli päällä pihamaalla. Tomupilven laskeuduttua paljastui sadatteleva isäntä ja hikisiä tallirenkejä sekä muutama talonpoika.
Vaaroilta saapunut susi oli vauhkoonnuttanut hevoset ja ne olivat paenneet haasta. Jotta pääsisin jatkamaan matkaani, piti minun muiden mukana osallistua ratsujen jahtaamiseen. Hevoset juoksivat järven länsipuolta muutama tallirenki perässään. Tarkoitus oli ajaa hevoset järveä ympäri ja sumputtaa ne umpikujaan, josta pollet olisi helppo saada kiinni. Tavoitin heponi varvikossa hieman ennen viimeistä isoa mäntyä."

ei määritelty

Vaalan Metsänkävijät piilottivat kesäleirillään lodjuja Rokuan alueelle. Lisää saatiin seuraavana kesänä. Rokuan herkässä maastossa liikkuessa valmiiden polkujen käyttäminen on suositeltavaa. Yhteyden jemmaajiin saa lähettämällä mailin osoitteeseen vaame[miukumauku]pato.vaala.fi. Lumi voi vaikeuttaa lodjun löytämistä.