Verinen kiirastorstai

Lääni: 
Länsi-Suomen lääni
Piilottaja(t): 
Captain Morgan
Piilotusaika: 
26.09.2003
Johtolanka: 

Moni meistä on kuullut Verisestä Sunnuntaista (Bloody Sunday), ehkä sen vuoksi että U2 teki siitä laulun. Mutta tiedätkö mikä on Verinen Kiirastorstai?

Verisen Kiirastorstain päivämäärä on 28.3.1918. Kun olin lapsi 1970- ja 1980-luvulla, ei koulun historiankijoissa kerrottu Verisestä Kiirastorstaista mitään. Sisällissota oli vielä tuolloin arvatenkin avoin haava, koska niin monet sen kokeneet henkilöt olivat vielä elossa. Vielä tälläkin vuosituhannella tuolla sodalla on useita nimiä, riippuen siitä puhuvan henkilön taustasta.

Verinen Kiirastorstai oli osa Tampereen taistelua 15.3.-6.4.1918. Tämä taistelu oli kaikkien aikojen suurin Pohjoismaissa, jos sitä mitataan siihen osallistuneiden ihmisten määrällä. Punaisten ja valkoisten yhteismäärä taistelussa oli yli 30 000, ja heistä useat tuhannet kaatuivat noina viikkoina.

28.3.1918 olivat punaiset asettuneet asemiin Kalevankankaan harjulle. Valkoinen armeija hyökkäsi idästä ja päivän aikana he onnistuivat valloittamaan koko harjun, mutta hinta siitä oli kova - noin 1000 miestä kuoli. Siitä nimi Verinen Kiirastorstai. Punaisten menetykset olivat huomattavasti pienemmät.

Lisätietoja tästä taistelusta, sekä sisällisodasta, ks. http://www.vapaussota.com/taistelut/kalevankangas.html

Nykyisin ei ole paljoakaan jäljellä muistuttamassa meitä tuosta taistelusta. Vain kaksi muistomerkkiä on pystytetty sodassa kuolleiden muistoksi, toinen valkoisille, toinen punaisille.

Ensimmäinen tehtäväsi on etsiä nuo muistomerkit. 
Laske valkoisten muistomerkiltä tuntemattomien lukumäärä (=A).
Punaisten muistomerkillä poimi etupuolelta sekä suurin luku (=B) että pienin luku (=C) ja muistomerkin takapuolelta nimien määrä (=D).
Etsi sen jälkeen hautausmaan lounaisin kulma.
Nyt on aika kalibroida askeleet. Kapteenin askeleita kulmasta lähimpään valopylvääseen on 8.
Kun olet valmis, kulje lounaaseen X askelta. X = B + C + D - 3746.
Kävele vielä Y askelta lounaaseen 3-ovisesta asunnosta. Y = (2 * A) - 15 ja käänny oikealle.
Nyt olet miltei kätkön vieressä.

Tämä lodju on itseasiassa Suomen ensimmäinen geolodju eli geokätkön ja lodjun yhdistelmä. Sen geokätkösivu löytyy osoitteesta http://www.geocaching.com/seek/cache_details.aspx?ID=94401

Suositellut vuodenajat: 
kevät
kesä
syksy
talvi
Vaikeustaso: 
ei määritelty
Huomautukset: 

Kätkö on löydettävissä kaikkina vuodenaikoina. Koska se on asutulla alueella jossa liikkuu paljon ihmisiä, varo ettet paljasta kätköä ulkopuolisille ihmisille! On ehkä hyvä miettiä jo etukäteen selitys, jos/kun joku kysyy että mitä ihmettä sinä sieltä etsit.....