Error message

  • Notice: unserialize(): Error at offset 0 of 131 bytes in variable_initialize() (line 1252 of /srv/www/drupal7/drupal-7.98/includes/bootstrap.inc).
  • Notice: unserialize(): Error at offset 16 of 17 bytes in variable_initialize() (line 1252 of /srv/www/drupal7/drupal-7.98/includes/bootstrap.inc).
  • Notice: unserialize(): Error at offset 2 of 84 bytes in variable_initialize() (line 1252 of /srv/www/drupal7/drupal-7.98/includes/bootstrap.inc).
  • Notice: unserialize(): Error at offset 2 of 77 bytes in variable_initialize() (line 1252 of /srv/www/drupal7/drupal-7.98/includes/bootstrap.inc).
  • Notice: unserialize(): Error at offset 2 of 93 bytes in variable_initialize() (line 1252 of /srv/www/drupal7/drupal-7.98/includes/bootstrap.inc).

Mitä lodjaus oikein on?

Ihan ensiksi: lodjut ja nämä sivut on tarkoitettu kaikille, ei pelkästään partiolaisille!

Sitten asiaan. 

Lodjaus on arvoitusten ratkaisua, aarteenetsintää, suunnistusta, taidetta - ja varsinkin uusien, mielenkiintoisten paikkojen löytämistä.

Idea on tämä: joku piilottaa lodjun eli laatikon johonkin hienoon, kaukaiseen tai muuten vain kiinnostavaan paikkaan. Lodjun paikan hän ilmoittaa johtolankana, joka voi olla kinkkinen arvoitus tai vaikka vain ytimekkäästi koordinaatit. Lodjussa on vieraskirja ja käsintehty leimasin, ehkä muutakin sälää. Toiset voivat sitten koettaa löytää lodjun. Etsijällä on mukanaan oma henkilökohtainen leimasin, mustetyyny ja muistikirja. Kun lodju löytyy, hän leimaa omalla leimasimellaan lodjun vieraskirjaan ja lodjun leimasimella omaan kirjaansa. Voi lodjun kirjaan tietysti kirjoittaakin terveisiä. Näin lodjuun jää muisto sen löytäneistä ja löytäjälle merkintä löydetyistä lodjuista.

Lodjaus alkoi 1850-luvulla, kun muuan viktoriaaninen herrasmies piilotti ensimmäisen lodjun dartmoorelaiseen rantapenkkaan. Nykyisessä Dartmooren kansallispuistossa on piilossa yli kaksikymmentä tuhatta (20 000!) lodjua, ja niiden johtolankoja saa kirjasena. Amerikkaan lodjaus levisi 1998. Satojen sikäläisten lodjujen johtolangat on koottu www-sivulle www.letterboxing.org. Tästä voikin päätellä, että englanniksi lodjaus on letterboxing.

Suomeen lodjaus tuli tiettävästi vuonna 2001. Silloin perustettiin tämä sivusto, ja Partio-lehdessä oli juttu lodjauksesta. Lodjujen johtolankoja rupesi pikkuhiljaa tippumaan näille sivuille. Kesällä 2001 Nuuksion kansallispuiston johtaja Hannu Ormio innostui aiheesta, ja Nuuksioon rakennettiin kymmenen lodjun sarja. Loppu on historiaa, kuten sanotaan...

Syksyllä 2005 oli lodjauksesta juttua MTV3:n Huomenta Suomi-ohjelmassa. Tekivät aiheesta pari mukavaa pätkää. Niitä voi (ainakin nyt loppusyksystä 2005) käydä katsomassa MTV3:n NettiTV:ssä, tosin pientä maksua vastaan. Löytyvät 2.11. kohdalta (kaksi pätkää).

Voit lukea tarkemmin lodjujen etsimisestä ja kätkemisestä, lodjauksen säännöistä sekä geokätkennästä.

Lodjaus:

Kommentit

Enpä löytänyt lodjusta leimasinta, enkä sellaista omista.

Jos käymäsi lodju oli lodjaus-lodju ja siitä puuttui leimasin, niin ilmoita asiasta myös kyseisen lodjun listauksen sivulla.    Mikäli tarkoitat löytämääsi Kustavin savipajan geokätkö-hybridiä, niin rasiaan kuuluvan leimasimen mahdollisesta katoamisesta kannattaa toki kirjata havainto myös sinne nimenomaisen geokätkön nettilokiin (!).    Geokätköilijöillä ei tietenkään ole tapana leimata lodjuja (eikä käydä niillä),- joten ei mitään hätää sen omaleiman puuttumisen vuoksi... :D